Metoda Viv∑duca de predare si invatare a limbii engleza
- Posted by Roxana Gădiuță
- Categories Educatie
- Date 16.01.2019
- Comments 0 comment
Procesul de invatare a fost dintotdeauna unul laborios si controversat in privinta metodelor de predare eficiente. Dintotdeauna s-a avut in vedere initial obiectivul final ci nu procesul in sine. Este ca atunci cand din nefericire majoritatea se bucura de destinatie ci nu de intreaga calatorie. De unde se explica si lipsa de interes si entuziasm pentru a afla lucruri noi, mai ales la varsta copilariei si a adolescentei. La VIV∑DUCA ne bucuram de fiecare zi petrecuta impreuna si consideram lucrurile si oamenii asa cum sunt dar mai ales buni si frumosi. Exista trei concepte pe care le-am adoptat sau creat din dorinta de a ne bucura unii de altii impreuna. Si chiar functioneaza.
Teoria inteligentelor multiple
In zilele actuale, invatarea limbii engleze nu mai este doar parte din programa scolara ci o necesitate, situatie in care abilitatile unui elev pentru invatarea unei limbi straine nu este un criteriu de selectie.
Profesorul doctor, Howard Gardner de la Universitatea Harvard, a elaborat Teoria Inteligentelor Multiple conform careia exista 8 tipuri care stau la baza capacitatii de invatare a unui elev:
Inteligenta lingvistica, specifica persoanelor care gândesc cu predilecţie în cuvinte şi folosesc cu uşurinţă limba pentru a exprima şi înţelege realitatea
Inteligenta logico-matematica , specifica celor care au abilitati matematice si inteleg sisteme logice complexe
Inteligenta muzicala , specifica celor care au abilitatea de a recunoaște, crea și reproduce muzica foarte ușor, fie folosind un instrument, fie cu vocea, și sunt foarte sensibili la intensitatea, tonalitatea și înalțimea sunetelor
Inteligenta visual-spatiala definita prin abilitatea de a gandi in imagini
Inteligenta corporal-kinestetica sau gândirea în mișcări, prin folosirea corpului cu ușurință în moduri complexe
Inteligenta naturalista , inteligenta dominanta la persoanele care înțeleg într-un mod profund lumea plantelor și a animalelor si interacționează foarte ușor cu acestea
Inteligenta intrapersonala , a celor care au capacitate ridicată de a se înțelege pe sine, de a cuprinde cu gândirea aspectele subtile interioare proprii
Inteligenta interpersonala , caracteristica celor care stabilesc relații cu ușurință, sunt oameni empatici și au o capacitate mare de a cuprinde/conține universul interior al celor din jurul lor.
Conceptul “ Inteligenta Emotionala ( EQ)
Cand vorbim de predarea limbii engleze nu ne raportam doar la elevi, cei care primesc informatia, ci implicit si la profesori, cei care o transmit. La varste fragede si nu numai, nu constientizam importanta si necesitatea invatarii si atunci profesorul este cel responsabil sa o faca.
Si cum altfel decat transformand necesitatea in placere: placerea de a veni la curs, de a socializa, de a rade, de a povesti despre tine si toate in engleza. Inteligenta emotionala, termen folosit prima oara in 1990 de psihologii Peter Salovey si John Mayer, este una din trasaturile esentiale care alcatuiesc portretul profesorului de la VIV∑DUCA pentru ca:
- are capacitatea de constientizare de sine, a emotiilor, calitatilor, slabiciunilor, pasiunilor, valorilor si obiectivelor proprii
- are capacitatea de autocontrol emotional cu scopul mentinerii integritatii personale si contribuind major la adaptarea usoara la schimbare
- are motivatia interna, acea energie din interiorul nostru care ne indeamna sa facem lucrurile doar pentru bucuria de a le face, ci nu pentru recompense.
- are empatie, acea abilitate care ne permite sa reactionam in concordanta cu ceea ce simt ceilalti
are abilitati sociale , reusind sa stabileasca cu succes conexiuni sociale si sa gestioneze conflictele
Conceptul “Think in English”
Necesitatea cunoasterii si implicit a invatarii limbii engleze este o realitate a prezentului. Si cum cererea creeaza oferta, in centrele de predare a limbii engleze, metodele aplicate au la baza folosirea exclusiva a limbii engleze, in sensul ca atat profesorul cat si elevii vorbesc doar in limba engleza.
Toate cursurile din cadrul VIV∑DUCA sunt sustinute in limba engleza avand la baza conceptul de Think in English: daca vei gandi in engleza, vei vorbi mai usor si mai repede. Obiectivul principal al cursului de limba engleza este internalizarea limbii engleze, dezvoltarea abilitatii de a-si insusi limba engleza ca parte integranta a modului de gandire. Asadar nu mai este nevoie sa ne mai amintim reguli cand vorbim, pentru ca totul vine firesc dupa cum vorbitorii nativi nu pot explica de fiecare data ce reguli de gramatica sau pronuntie aplica atunci cand comunica. Si cu cat varsta elevilor este mai mica cu atat procesul de internalizare a limbii engleze este mai rapid. In acest sens, parintii elevilor VIV∑DUCA mi-au marturisit ca si in afara cursurilor, copiii lor gandesc prima oara in engleza: recunosc si exprima cuvinte referitoare la culori, numere, etc in engleza.
Principalele beneficii
- Posibilitatea de a deveni fluent in limba engleza mai repede si natural
- Formarea si dezvoltarea unui vocabular adecvat nivelului de limba engleza asimilat
- Formarea si dezvoltarea abilitatii de a comunica idei, de a argumenta si de a lua decizii in limba engleza
- Dezvoltarea increderii de a comunica in limba engleza la nivel de ascultat, scris si vorbit
You may also like

Tema de vacanta sau teama de vacanta?!

Cursurile OFFLINE vs Cursurile ONLINE
